>

SEO Araçları

                

 SEO çalışmalarında kullanılan pek çok farklı araç vardır. Bu araçların bazıları ücretli bazıları ise tamamen ücretsizdir. SEO araçları çalışmaların doğru bir şekilde yapılması, analiz edilebilmesi ve optimizasyon sürecinin doğru bir şekilde yönetilmesine olanak sağlar. Doğru kullanıldığı zaman SEO projelerinin başarılı olmasında etkisi çok yüksek olan bu araçlara hâkim olmak ve verdikleri sonuçları iyi bir şekilde yorumlayabilmek SEO uzmanlarının yapması gerekenler arasında yer almaktadır. Bu yazıda sizlere en çok kullanılan ücretsiz SEO araçları hakkında bilgi vereceğiz.

Google Analytics

Şüphesiz ki SEO denildiği zaman ilk akla gelen SEO araçları arasında Türkiye’deki en popüler arama motoru olan Google tarafından sunulan hizmet akla geliyor. Google Analytics kullanmamak SEO çalışmalarında ciddi bir veri ve bilgi kaybı yaşamanıza neden olur. Platform oldukça detaylı ve kaliteli veri sağlaması sebebiyle bir internet sitesinin ve sitedeki sayfaların ziyaretçiler tarafından nasıl algılandığını net bir şekilde görmeyi mümkün kılar. Arama motoru optimizasyonu çalışmalarında Google oldukça önemli bir yere sahiptir bu nedenle de bu önemli platformun sunduğu verileri incelemeden optimizasyon yapmamak gerekir.

Google Search Console

Google tarafından sunulan bir diğer hizmet de Search Console’dur. Temel olarak Analytics ile benzer veriler sunsa da bu verileri çok daha basit ve analiz edilmiş olarak elde etmek bu SEO aracı ile mümkündür. İnternet sitesine gelen spam yönlendirmeler ve bağlantı linkleri bu araç üzerinde reddedilebilir. Siteye gelen zararlı bağlantıları görmenin ve kontrol etmenin en kolay yollarından birisi bu aracı kullanmaktır.

Google Benim İşletmem

SEO söz konusu olduğu zaman Google’ın piyasadaki domine edici etkisini görmek bu araçlara bakarken bile mümkün. Ücretsiz olarak kullanılabilen ve SEO açısından kritik öneme sahip olan bu araçlardan birisi de Google Benim İşletmem. Özellikle sayfa dışı ya da off-page SEO çalışmalarında mutlaka etkin bir şekilde kullanılması gereken Benim İşletmem ile hiç masraf yapmadan oldukça güzel bir etki almak mümkün.

WooRank

Bir internet sitesinin analiz edilmesi ve mevcut durumunun görüntülenmesine yardımcı olan SEO araçları arasında WooRank oldukça değerli bir yere sahip. İlk bakıldığında ücretli özelliklerin ön planda olduğu bir platform gibi gözükse de WooRank ile hangi sayfalarda sorun olduğunu, mobil optimizasyon ile ilgili neler yapılması gerektiği gibi bilgiler sunan WooRank ücretsiz SEO araçları arasında dikkat çekenlerden birisi.

SEOWorkers

Herhangi bir URL adresi ile söz konusu adresin belirli bilgilerine ve analizlerine ulaşmak için kullanabileceğiniz SEO araçları arasında yer alan bu platform özellikle rakip analizi konusunda oldukça etkileyici veriler elde etmeyi mümkün kılıyor. Hem kendi internet sitenizi hem de rakiplerinizin internet sitesini analiz edebileceğiniz bu araç aynı zamanda kapsamlı bir anahtar kelime analizi de yapıyor. SEO ile ilgili raporların yanı sıra iyileştirme tüyoları da sunan bu araç ile etkileyici analizler yapmak mümkün.

Google Keyword Planner

Google tarafından sunulan anahtar kelime planlayıcı Adwords aracının altında yer alır. Bir URL’den ya da bariz anahtar kelimelerden yola çıkaracak anahtar kelime önerisi yapan, bu kelime önerilerini arama hacimlerini ve rekabet düzeylerini görmeyi sağlayan bu araç gerçekten geleneksel anahtar kelime arama yöntemlerine kıyasla doğrudan kullanıcıların yaptığı ve değerli anahtar kelimeleri bulmayı kolaylaştırıyor. Bu aracın en önemli özelliği sunulan verilerin Google’ın kendi verileri olması. Bu da özellikle SEO çalışmalarında öncelikli arama motoru Google olan projeler için büyük öneme sahip.

 



Ahref’s SEO Toolbar

Ahrefs tarafından sunulan ve SEO metriklerini doğrudan tarayıcı üzerinde gösteren bir eklenti olan bu araç Chrome ve Firefox platformlarında etkili bir şekilde çalışıyor. Ziyaret edilen bir sayfa için meta başlığı, meta açıklaması, href etiketleri, kelime sayısı, etiketler gibi verilerin yer aldığı bilgileri sunan bu araç oldukça kullanıcı. Araçla birlikte sayfada Link Wheel çalışması varsa bu bağlantıların vurgulanması, nofollow bağlantıların görüntülenmesi ve bozuk bağlantıların da işaretlenmesi gibi özellikle bir sayfanın analizinde oldukça yardımcı olacak bilgilerdir.

Cloudflare

Ücretsiz ve global hizmet veren CDN hizmeti Cloudflare internet sitelerinin daha hızlı açılmasına olanak sağlayan değerli SEO araçları arasında yer alıyor. Bu hizmet sitelerin hızlanmasının yanı sıra ek olarak internet sitesini herhangi bir saldırı alması durumunda sitenin korunmasına da olanak sağlıyor.

GTMetrix

İnternet sayfalarının hızını analiz eden ve daha hızlı olmaları için optimizasyon önerileri sunan araçlardan birisi olan GTMetrix, özellikle altyapı odaklı yapılan çalışmalarda oldukça etkili sonuçlar veriyor. Performans skorunun iyileştirilmesi için doğrudan hangi görsel ya da içerik için optimizasyon ihtiyacı olduğunu, söz konusu güncellemenin en verimli şekilde nasıl yapılması gerektiğini söyleyen araç oldukça kullanışlı.

Ücretsiz olarak kullanılabilecek SEO araçları temelde pek çok doğru bilgiye ulaşmayı mümkün kılıyor. Ancak burada önemli olan ulaşılan bilgilerin doğru olarak analiz edilmesi. Eğer yapılan analizler deneyimli kişiler tarafından yorumlanmazsa ücretli ya da ücretsiz SEO araçları tarafından elde edilen veriler anlam kazanamazlar.

Daha yeni Daha eski

Reklam Alanı

0542 736 20 88 Reklam alanı için iletişime geçebilirsiniz

Sponsor Reklam

Benimle İletişime Geçmek İstermisin ?